Suroviny:
1 velký květák (1,5 kg), nakrájený na růžičky
½ lžíce mletého kmínu
2 lžíce olivového oleje, plus navíc na pokapání
4 snítky tymiánu
1 cibule, nakrájená nadrobno
1 stonek řapíkatého celeru, jemně nakrájená
1 stroužek česneku, rozdrcený
750-850 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
100 ml nízkotučné smetany na vaření
½ malého svazku petrželky, nasekané nadrobno
Troubu rozehřejte na 220C. Růžičky květáku dejte do zapékací formy s 1 lžící olivového oleje, kmínem a tymiánem. Pečte 15 minut nebo dokud nezezlátnou a nezměknou. Tymián po upečení dejte pryč.
Zbylý olej rozehřejte v hrnci s cibulí a celerem a opékejte na středním plameni 10 minut nebo do změknutí. Přidejte česnek a vařte 1 min. Většinu květáku promíchejte a část si ponechte na později. Do pánve přidejte 750 ml vývaru a přiveďte k varu. Vařte 10 min.
Polévku rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru nebo kuchyňského robotu. Přimíchejte smetanu a dochuťte. Pokud máte rádi polévku trochu řidší, přidejte další vývar. Nalijte do misek a posypte petrželkou, odloženým květákem a extra kapkou olivového oleje.